۱۴۰۳ دوشنبه ۲۳ مهر

درباره مركز

 

معرفی مرکز مشاوره و سبک زندگی معاونت دانشجویی دانشگاه اصفهان

 

مقدمه      

مرکز مشاوره و سبک زندگی معاونت دانشجویی، یکی از قسمت­ های مهمی است که دانشجویان یک دانشگاه با آن در ارتباط هستند. فعالیت­ های این مرکز، در چهارچوب قوانین، آیین­ نامه­ ها، اسناد بالادستی و با توجه به مأموریت دانشگاه، با هدف ارتقاء سطح سلامت روان دانشجویان و پیشگیری از بروز و شیوع آسیب­ های روانی صورت می­ گیرد. بنابراین، در راستای افزایش و تقویت توانمندی­ ها، کیفیت زندگی و سرمایه­ های روانشناختی و اجتماعی دانشجویان، برنامه­ هایی تدوین، طراحی و اجرا می­شود که جنبۀ آموزشی، رشدی، پیشگیرانه و درمانی دارد. این برنامه ­ها در سه مدل یاریگری، اشتغال‌آفرینی و تعالی­ بخشی تعریف و برای مخاطبان که دانشجویان، اساتید و والدین هستند، اجرا می­شود. از آنجایی که یکی از نیازهای اساسی انسان برای زندگی موفقیت آمیز، برخورداری از امنیت و آرامش خاطر است؛ هدف اصلی برنامه­ های تدوین شده، سهولت ­بخشی به رشد فردی، افزایش بلوغ اجتماعی و متعالی ساختن زندگی است. همچنین، بدست آوردن تصویر واضح و واقع بینانه­ از خود، موقعیت، احساسات و توانایی­ ها، یافتن راه­ های جدید نگریستن به شرایط و مسائل، افزایش اعتماد به نفس، قبول مسئولیت و تدبیر مسائل، هدف­ گذاری و تعریف راهکارهای رسیدن به اهداف، طراحی و تغییرات مطلوب در سبک زندگی، کسب مهارت ­های مورد نیاز و رسیدن به خودبسندگی در مسیر زندگی از اهداف دیگر مرکز مشاوره و سبک زندگی می ­باشد که در قالب­ های مختلف رویدادهای آموزشی، رویدادهای تربیتی، رویدادهای توانمندسازی، تولیدمحتوا، نقد، نمایشگاه، مسابقه و نیز فعالیت­های کانون همیاران سلامت و نیز جلسات هم ­افزایی و هم­ اندیشی ارائه می­شود. خدمات مرکز مشاوره و سبک زندگی، توسط کارشناسان، مشاوران، متخصصان و روانشناسان حاذق و باتجربه در حوزه­ های مختلف به قرار ذیل صورت می ­پذیرد:

 

حوزۀ آموزش و تربیت

آموزش و تربیت دانشجویان در قالب رویداد، نشست­ تخصصی، مدرسه، کلاس، دوره، همایش، سمینار، گردهمایی وکارگاه‌های آموزشی در ابعاد مختلفی مانند رشد شخصی، مهارت ­های زندگی، مهارت­ های تحصیلی، آگاهی­ های پیش از ازدواج، ازدواج و خانواده، مهارت­ های شغلی، آمادگی جهت اشتغال، اعتیاد، سوء مصرف مواد، رفتارهای خودآسیب­ رسان در هر نیمسال تحصیلی صورت می­پذیرد. همچنین، راه ­اندازی مسابقات کتابخوانی، تحلیل و نقد کتاب، تحلیل و نقد فیلم، برگزاری نمایشگاه، تهیه کلیپ، انیمیشن، موشن­ گرافی، تهیه جزوه بصورت کاغذی و الکترونیکی، از دیگر فعالیت­های حوزۀ آموزش و تربیت انجام می­شود.

 

حوزۀ سنجش و پژوهش

یکی از نشانه­ های تعالی سازمان­ ها و مهمترین عامل توسعۀ آنها، آموزش همراه با پژوهش می باشد. مدیران این سازمان ­ها، واقف هستند که اگر مداخلاتی بدون انجام پژوهش داشته باشند، در آینده باید هزینه ­های گزافی را متحمل شوند. بنابراین، بهتر است که مدیران و مسئولان یک سازمان، به دنبال تقویت روحیۀ پژوهش و جاری و ساری ساختن آن در قسمت­های مختلف سازمان خود باشند. حوزۀ سنجش و پژوهش مرکز مشاوره و سبک زندگی به دنبال آن است تا با تحلیل رفتارها وکشف نیازهای روانشناختی و اجتماعی دانشجویان، دوره­ ها و جلسات شایستۀ آنها را طراحی نماید و به آموزش مبتنی بر پژوهش، پویایی و نشاط بخشد. علاوه ­براین، سنجش و ارزیابی، کمک می­کند تا پژوهش در مسیر صحیح خود به جریان افتد. به عبارت دیگر، سنجش و پژوهش، به همراه خود نوعی آینده ­نگری و آینده­ نگاری را در بر دارد.

براین اساس، مرکز مشاوره و سبک زندگی، طی سنجش ­هایی که بعمل می ­آورد و با انجام آزمون های روان­شناختی، شخصیتی، خانواده، تحصیلی و شغلی، سعی در شناسایی نیازها، آسیب­ ها و سرمایه­ های روان‌شناختی دانشجویان جهت برنامه ­ریزی های دقیق­ و کامل دارد. در ذیل به برخی از طرح­های سنجشی و پژوهشی که توسط مرکز مشاوره و سبک زندگی اجرا می­شود، اشاره شده است.

1- طرح­های سپاس و خیرمقدم ویژۀ کلیه دانشجویان جهت احوالپرسی و بررسی سلامت جسمی و روان شناختی آنها و تقویت توانمندی­ های روانشناختی

2- طرح پایش سلامت روان جهت دانشجویان نوورود و دانشجویان شاغل به تحصیل از طریق انجام مصاحبه‌های تشخیصی به منظور شناسایی دانشجویان شکننده و نیازمند به تقویت توانمندی­ های روانشناختی

3- طرح سیمای زندگی ویژه دانشجویان جهت بررسی سلامت روان شناختی دانشجویان در شرف فارغ‌التحصیلی

4- طرح پات (پیشگیری از افت تحصیلی) ویژۀ دانشجویان مشروطی با هدف پیگیری وضعیت روان شناختی دانشجویان مشروطی، ارزیابی، سنجش و انجام مداخلات جهت کاهش آسیبهای روانشناختی ناشی از شکست تحصیلی، تقویت مهارتهای تحصیلی در راستای کاهش آمار دانشجویان مشروطی دانشگاه 

حوزۀ مددکاری و توانمندسازی

مددکاری اجتماعی و توانمندسازی، یکی دیگر از قسمت­های فعال مرکز مشاوره و سبک زندگی است که به تناسب مشکلات تحصیلی، روانی، خانوادگی و اقتصادی دانشجویان، ضمن حمایت از آنها به ارائه خدمات مددکارانه متناسب با امکانات و شرایط موجود می‌پردازد. در مددکاری هم به مسائل درونی و شناختی و هم به مسائل بیرونی و محیطی توجه می­شود. دفتر ارتقاء تحصیلی در مرکز مشاوره و سبک زندگی به مددکاری تحصیلی جهت دانشجویان مشروطی پرداخته و ضمن تماس با آنها و انجام مصاحبه­ های ارزیابانه، مسائل تحصیلی دانشجویان را مورد بررسی قرار می­ دهند و با اختصاص تسهیل گران تحصیلی به دانشجویان مشروطی، بستری را فراهم می­ سازد تا آنها از امکانات، استعداد و نقاط قوت خود استفاده نموده و راه خودکفایی و کارآمدی فردی را در زندگی تحصیلی خویش پیدا کنند. علاوه ­براین، آن عده از دانشجویانی که به دلیل مشکلات روانشناختی دچار افت تحصیلی و در نتیجه اخراج از دانشگاه می شوند، با مراجعه به این دفتر، می­ توانند خدمات حمایتی لازم را دریافت نمایند.

حوزۀ مشاوره و روان درمانی

خدمت­ رسانی در حوزۀ مشاوره و روان درمانی، از جمله مهم­ترین فعالیت های مرکز مشاوره و سبک زندگی است که در مرکز، سراهای دانشجویی و دانشکده ­ها و با حضور مشاوران، روان­شناسان و روانپزشکان متخصص و مجرب و نیز اساتید دانشگاه صورت می­گیرد. هدف از مشاوره و روان درمانی، کمک به افزایش توانایی تصمیم­ گیری، ایجاد یادگیری­ های جدید و سازگارانه­، تدوین اهداف آینده، طراحی مسیر زندگی، اصلاح نگرش و رفتارهای نامطلوب و رسیدن به خودآفرینی در محیطی ایمن است که مراجعین با میل و رغبت خود براساس توانمندی­ هایی که دارند، آن را می­ پذیرند و رشد می­ دهند.

در این راستا، کارشناسان و مشاوران این مرکز، دانش علمی و تجارب عملی خود را در جلسات خصوصی با رعایت اصل رازداری، در اختیار دانشجویان قرار می دهند. اخلاق حرفه ­ای مشاوران، آنها را ملزم می کند که امین، رازدار و همدل باشند تا بتوانند خدمات خود را به نحو احسن ارائه کنند. اعتماد و اطمینان متقابل، سنگ بنای روابط حسنه و انسانی است. حیطه­ هایی که در آنها راهنمایی، مشاوره و روان درمانی انجام می­شود، شامل ازدواج، خانواده، تحصیلی، شغلی، رشد فردی، روابط عاطفی، سبک زندگی و مسائل بالینی است. نکته مهم و قابل توجه این است که جلسات مشاوره می­تواند بصورت حضوری، تلفنی و آنلاین به انتخاب دانشجویان انجام شود.

کانون همیاران سلامت

کانون همیاران سلامت، یک کانون دانشجویی و نهادی غیر سیاسی و غیر دولتی است که به منظور جلب مشارکت دانشجویان هر دانشگاه و یاری‌رسانی آنها به سایر دانشجویان در چهارچوب آیین ­نامه و مقررات مصوب فعالیت می کند. هدف این کانون، ارائه خدمات مستمر، فراگیر و اجتماع محور در حیطۀ مباحث روانشناختی و سلامت زیر نظر مرکز مشاوره و سبک زندگی و با هماهنگی معاونت های فرهنگی- اجتماعی و دانشجویی است. عضویت و شرکت در فعالیت ­های این کانون، برای دانشجویان کاملاً داوطلبانه است. هدف از تشکیل این کانون در مرکز مشاوره و سبک زندگی، جذب، ساماندهی و تربیت دانشجویان به منظور آماده ساختن آنان در انجام خدمات یاورانه، جوان­گرایی و توسعه مشارکت دانشجویان در تصمیم گیری­ ها، کوشش در جهت تبیین و شناساندن وظایف و اهداف مرکز مشاوره و سبک زندگی از طریق برنامه­ های آموزشی و تربیتی در بین دانشجویان، تقویت شور، نشاط، امید، مشارکت اجتماعی، هویت­ بخشی به فعالیت­های داوطلبانه دانشجویان و ارتقاء سرمایه اجتماعی آنها می­باشد. کانون همیاران سلامت با ایجاد وب سایت، نشریه، خبرنامه، کانال­ های تخصصی در شبکه­ های اجتماعی و تهیه کلیپ، فیلم و انیمیشن در حوزۀ سلامت روان، می­توانند به افزایش آگاهی دانشجویان کمک نمایند. همچنین، از طریق ایجاد ارتباط با سازمان­ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی معتبر و مرتبط رسمی و مورد تایید دانشگاه جهت اشتغال ­زایی مفید و پایدار برای دانشجویان اقدام نمایند. علاوه ­براین، به دانشجویان در زمینۀ مسایل تحصیلی و برنامه­ ریزی درسی به ویژه در ایام امتحانات، افت تحصیلی، مشکلات و مسائل ارتباطی در محیط های خوابگاهی، حل مسأله، مدیریت استرس، شناسایی و رفع نیازهای اقتصادی و سایر مواردی که دانشجویان با آن درگیر هستند، کمک نمایند.

قطب شغلی

انتخاب، اشتغال و موفقیت مسیر شغلی، یکی از دغدغه­های اساسی دانشجویان حین تحصیل و درس خواندن می­ باشد. انتخاب نادرست، بی هویتی و سرگردانی، پیامدهای منفی بسیاری را به دنبال دارد که علاوه بر هدررفت استعداد و توانایی­ های دانشجویان، در درازمدت سرمایه انسانی یک کشور را با بحران جدّی و عدم سلامت روان مواجه می­سازد. توجه به این قضیه بسیار مهم است که شیوۀ زندگی و نحوۀ انجام کسب و کارها تحت سایۀ پیشرفت­ های سریع فناوری تغییر نموده است و امروزه، پدیدۀ استخدام مادام‌العمر، رنگ باخته و جای خود را به مسیرهای شغلی جدید داده است. همراهی با چنین تغییراتی مستلزم داشتن مهارت­ های مؤثر در زندگی کارآمد، خودآفرینی، خودسازی و خودمدیریتی مسیرشغلی، ارتقاء بهزیستی ذهنی، امید و آینده­نگری می­باشد. در این راستا، یکی از وظایف تربیتی دانشگاه­ ها بطور اعم و مراکز مشاوره و سبک زندگی بخصوص، تسهیل رشد مسیر شغلی دانشجویان، افزایش اشتغال‌پذیری و کسب مهارت‌های نرم لازم برای اشتغال می­باشد. بنابراین، مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه اصفهان، با توجه به شرایط بافتی و امکانات موجود بعنوان قطب شغلی مراکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه های کشور، طلایه­ دار پرچم اشتغال­ پذیری دانشجویان است و در راستای حرکت به سمت دانشگاه های نسل سوم و چهارم، با برنامه ­ها و طرح­ های مختلف ملی، در صدد است دغدغه ­مندی و کنجکاوی شغلی دانشجویان را پرورش داده و شرایط مناسبی را برای کسب قابلیت‌های لازم شغلی آنان فراهم آورد.

حوزۀ هم ­اندیشی و هم­ افزایی

از آنجایی که دست­یابی به اهداف مرکز مشاوره و سبک زندگی در جهت پیشگیری از آسیب­های روانی ـ اجتماعی و افزایش سطح بهداشت و سلامت روان دانشجویان و نیز ایجاد زمینۀ لازم برای ارتقاء روابط میان فردی سالم در دانشگاه، نیاز به هماهنگی و هم راستایی قسمت ­های مختلف در داخل و خارج از دانشگاه دارد؛ برگزاری و شرکت در جلسات و برقراری ارتباط مؤثر با سایر واحدهای دانشگاه به منظور  هم ­اندیشی و هم­ افزایی در راستای کمک به حل مشکلات دانشجویان، از اهمیت زیادی برخوردار است. دست­آوردهای برگزاری جلسات هم ­اندیشی، به اشتراک گذاری اطلاعات و تجربه ­ها، تصمیم­ گیری ­های کلیدی، آموزش، ایجاد طوفان فکری برای ایده‌های جدید، رفع مشکلات و حل کردن چالش­ های مرکز مشاوره و سبک زندگی می­ باشد. گروه ­ها و کمیته ­هایی که مرکز مشاوره و سبک زندگی، با آنها جلسات مشترک دارد، در جدول ذیل آمده است.

 

ردیف

عنوان

ردیف

عنوان

1

شورای دانشگاه

16

شورای مدیران حوزه معاونت دانشجویی

2

کارشناسان گروه­های آموزشی

17

مدیران دانشجویی دانشکده ها

3

کمیته منتخب آموزش

18

شورای فرهنگی خوابگاه

4

کمیسیون موارد خاص داخلی

19

شورای سیاستگذاری اشتغال دانشگاه

5

کمیسیون موارد خاص استانی

20

شورای سیاستگذاری امور بانوان دانشگاه

6

مصاحبه استخدامی کارکنان

21

بنیاد حامیان دانشگاه

7

ستاد گذار

22

خیریه سابقون

8

کمیته مداخله در بحران­های روانشناختی

23

کمیسیون فرهنگی- اجتماعی استانداری

9

کمیته فرهنگ عمومی

24

ستاد مبارزه با مواد مخدر

10

کمیته تمییز

25

مرکز بهداشت استان اصفهان

11

مرکز بهداشت دانشگاه

26

دبیران مراکز مشاوره مناطق ده­گانه دانشگاه­های سراسر کشور

12

شورای سبک زندگی سالم

27

رؤسای مراکز مشاوره دانشگاه­ های سراسر کشور

13

نهضت مشگل­ گشایی و حل مشکلات جامعه

28

مراکز مشاوره دانشگاه­ های منطقه شش

14

هیأت اندیشه ورز دانشگاه

29

کمیسیون فرهنگی- اجتماعی فرمانداری

15

شورای امر به معروف و نهی از منکر دانشگاه

 

 

 

تماس با ما:

Tel:031-37932327

Mobile: 0990-948-7507

E-Mail: CLC@dean.ui.ac.ir

Web: https;//www.consult.ui.ac.ir

 

 

 

تاریخ به روز رسانی:
1403/06/21
تعداد بازدید:
8375
Powered by DorsaPortal